Ugrás a tartalomra

Halottainkra emlékezünk

2023. október 30. hétfő
Mindenszentek és Halottak napja a kerületben
Halottainkra emlékezünk

Halottainkra emlékezünk Idén szerdára és csütörtökre esik Mindenszentek és Halottak napja. A Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja november elsején, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A Halottak napja, november másodika fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

Általános szokás, hogy Mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél” ma is elimádkozzák Mindenszentek litániáját és megáldják az új síremlékeket. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben, fél évszázad után lett ismét munkaszüneti nap.

A Halottak napja az Isten kegyelmében elhunytak ünnepe. A november 2-i Halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odilo clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként az apátság alá tartozó bencés házakban. Hamarosan a renden kívül is megülték, és a XIV. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről az értük való közbenjárás az üdvözülésért. A temetők fénye a mi életünkben is élő valóság. Halottak napján a saját elmúlásunkkal is szembesülünk.

A kerületünkben is megtelnek ezekben a napokban a temetők emlékező családtagokkal, virágokkal, mécsesekkel. Az eseményeken a civil szervezetek, egyházak is tartanak rendezvényeket. A helyi egyházak képviselői hagyományosan a nagytétényi Angeli úti urnatemetőben mondanak imát az elhunytak lelki üdvéért, az eseményen részt vesz Karsay Ferenc polgármester is. A Promontórium Borlovagrend a borászszobornál emlékezik az elhunyt kollégákra, rendtársakra Szepesfalvy Anna alpolgármester részvételével. A Politika Foglyok Országos Szövetsége a Budafoki Temetőben emlékezik meg 1956 hőseiről Karsay Ferenc polgármester részvételével, és hajt fejet a mártírok sírjai előtt.

Halottainkra emlékezünk